Medverkande i "Råttjägarna"

 

Amanda

Namn: Amanda
Ålder: 24 år.
Familj: Singel.
Specialitet: Kan lite om mycket.
Oanad talang: Uppfinningsrik i köket.
 
1. Hur hamnade du på Nomor?

- Jag hamnade på Nomor av en slump. Min kompis pappa är chef på kontoret i Sundsvall. En sommar för fem år sedan behövde de nya sommarjobbare på kontoret, så då frågade min kompis om jag ville testa att jobba där.

2. Vad är roligast med ditt jobb?

- Det roligaste är helt klart att få träffa alla kunder! De är nästan alltid väldigt glada och tacksamma när vi kommer ut och ska hjälpa dem att få bort skadedjuren.

3. Din bästa egenskap i jobbet?

- Min bästa egenskap är att hjälpa kunderna på ett trevligt och hjälpsamt sätt.

4. Värsta saneringen?

- Min värsta sanering var när jag hittade ett hästmyrebo i en vägg. För att komma åt var jag tvungen att bryta upp en del av väggen och då rasade det ut hundratals myror över mig...

5. Bästa tipset för att undvika skadedjur?

- Mitt bästa tips är att vara uppmärksam! Och så fort du misstänker att du har fått in ett skadedjur i hemmet ska du ringa till oss. Då kan vi så fort som möjligt hjälpa dig att få bort skadedjuren!

 

Amanda

Mats

Namn: Mats
Ålder: 48 år.       
Familj: Ja.
Specialitet: Ständiga förbättringar.
Oanad talang: Kan finnas…

1. Hur hamnade du på Nomor? 

- Nomors dåvarande VD rekryterade mig. Han var en kollega från mitt första arbete.

2. Vad är roligast med ditt jobb?

- Kundkontakten, problemlösningar och att det är ett rörligt arbete.

3. Din bästa egenskap i jobbet?

- Envis, erfaren och ”eagle eye” (skarpsynt). 

4. Värsta saneringen? 

- För många år sedan sanerade jag vägglöss i en lägenhet. Där bodde en äldre man som nog inte hade en enda fläck på sin kropp som var orörd av vägglöss… Berör mig än i dag!

5. Bästa tipset för att undvika skadedjur? 

- Var observant, vetgirig och tänk förebyggande. Sök hjälp en gång för mycket än en gång för lite.

 

Mats

Linnea

Namn: Linnea
Ålder: 22​ år.
Familj: Sambo.
Specialitet: Sanera getingar.
Oanad talang: Sjunga lilla snigel med stängd mun. 

1. Hur hamnade du på Nomor?

- Syrran hade jobbat där i två år när de behövde förstärkning en sommar. Då klev jag in i företaget och trivdes jättebra direkt!

2. Vad är roligast med ditt jobb?

- Alla fantastiska människor som jag har möjlighet att hjälpa. Det är också roligt att det blir så mycket bilkörning och att jag får se så många fina platser.

3. Din bästa egenskap i jobbet?

- Jag är bra på att charma kunderna! De brukar vara väldigt nöjda när vi har varit där på besök och gjort en sanering. 

4. Värsta saneringen?

- Det var i en lägenhet där de hade haft problem med vägglöss i några månader, men inte ringt oss. När de hade runt 30-40 vägglöss i sängarna varje morgon tyckte de att det var dags att be om hjälp. När vi kom dit var det vägglöss ÖVERALLT! Det kliade verkligen i hela kroppen efter att jag hade varit där. 

5. Bästa tipset för att undvika skadedjur?

- Många reser mycket numera, så ett generellt tips är att alltid kontrollera så att det inte finns vägglöss i sängen du ska sova i. När du kommer hem: Packa aldrig upp resväskan i sovrummet och lägg inte väskan under sängen!!! Släng in alla kläder i tvätten och tvätta i 60 grader. Ställ ut väskan i ett förråd. Misstänker du att du har drabbats av skadedjur, ring oss som jobbar med det. Det är alltid bäst att få hjälp av experter! 

Linnea

Frank

Namn: Frank
Ålder: 23 år.
Familj: Flickvän.
Specialitet: Råtta, tätningar och specialsaneringar.
Oanad talang: Har ett bra sinne för datorer samt tävlar med racingbil på fritiden.

1. Hur hamnade du på Nomor?

- När jag jobbade på restaurang ansvarade Nomor för matsäkerheten. De var där regelbundet och jag blev inspirerad, så småningom sökte jag mig till Nomor. 

2. Vad är roligast med ditt jobb?
 
- Bra kollegor som alltid ställer upp! Det är också roligt att hela tiden få lära sig något nytt. Ingen dag är den andra lik. 

3. Din bästa egenskap i jobbet?
 
- Jag ger alltid hundra procent varje dag.

4. Värsta saneringen?
 
- Kackerlackssaneringar!

5. Bästa tipset för att undvika skadedjur?
 
- Har du otur kan du få skadedjur. Om du är utomlands ska du vara försiktig med vad som följer med hem efter resan. Efter semestern: Tänk på att inte ta med resväskorna till sovrummet. Töm väskorna ute eller i soprummet. Tvätta kläderna i 60 grader eller lägg in dem i torktumlaren i minst 20 minuter.

Frank

Erika

Namn: Erika 
Ålder: 22 år.
Familj: Singel.
Specialitet: Jag kan lite om mycket.
Oanad talang: Grym på att göra grimaser och sjukt envis.

1. Hur hamnade du på Nomor?

- Det var en ren slump via arbetsförmedlingen. Jag såg det hela som en utmaning och ville övervinna de rädslor jag hade för exempelvis höjder och getingar. Jag ville också överbevisa för alla runt omkring mig, bland annat min kära pappa, att jag minsann kunde klara det här! 

2. Vad är roligast med ditt jobb?

- Det roligaste med mitt jobb är att jag träffar så många olika människor. Det är perfekt, då jag är något av en översocial tjej. Och ett annat plus är självklart att jag får chansen att hjälpa folk och att ingen dag är den andra lik!

3. Din bästa egenskap i jobbet?

- Mina bästa egenskaper är att jag är nästintill alltid glad och sjukt envis och så ger jag mig inte i första taget. 

4.Värsta saneringen?

-  Min värsta sanering var en kackerlacksfylld lägenhet där de måste ha haft kackerlackor i minst några månader utan att ringa oss. Det hade gått så långt att kackerlackorna kröp i alla rum i hela lägenheten. Det var kackerlackor på golven, på väggarna och i taket! Men bättre sent än aldrig.

5. Bästa tipset för att undvika skadedjur?

- Lägg aldrig resväskan i sängen när du är ute och reser!

Erik

Namn: Erik
Ålder: 27 år.
Familj: Sambo, son och dotter.
Specialitet: Råttor och specialsaneringar.
Oanad talang: En klippa på tennisbanan.

1. Hur hamnade du på Nomor?

­- Innan jag fick anställning på Nomor var jag en turnerande heltidsmusiker. Efter fyra år kände jag att jag var tvungen att söka mig vidare i arbetslivet. Jag hittade då en annons på en rekryteringssida där Nomor sökte skadedjurstekniker i Göteborg.

2.Vad är roligast med ditt jobb?

- Det roligaste och mest givande med mitt arbete är att ingen dag är den andra lik. Man vet aldrig vad det är för jobb eller problem som väntar under dagen Det som ger mest är att man får möjlighet att hjälpa personer som har problem. 

3. Din bästa egenskap i jobbet?

-  Jag är en problemlösare och fruktansvärt envis.

4. Värsta saneringen?

- Min värsta sanering var en helt vanlig inspektion. Jag skulle inspektera en lägenhet där det skulle städas och saneras, men när jag och hyresvärden kommer till lägenheten och öppnar dörren möts vi av en vägg av sopor. Det visar sig att personen som bott i denna lägenhet har slängt sina sopor och utfört sina behov i hela lägenheten. Detta hade pågått i över tio år. När vi väl kom i in lägenheten var det otroligt svårt att ta sig fram, på vissa ställen var det skräp upp till axelhöjd.

5.Bästa tipset för att undvika skadedjur?

- Mitt bästa tips om du är orolig för att drabbas av skadedjur, exempelvis i samband med resa, är att besöka vår hemsida. Där kan du läsa allt om hur du undviker skadedjur på bästa sätt.

Kim

Namn: Kim
Ålder: 26 år.       
Familj: Flickvän.
Specialitet: Råttor och råttsäkringar.
Oanad talang: Bra sångare.

1. Hur hamnade du på Nomor?

- Såg Nomors bilar rulla omkring i trakterna där jag bor och skickade in en spontanansökan.

2. Vad är roligast med ditt jobb?

Alla människor jag träffar och alla kunder jag kan erbjuda hjälp.

3. Din bästa egenskap i jobbet?

Mitt engagemang, jag gillar att göra det där lilla extra.

4. Värsta saneringen?

 Jag skulle täta en trång krypgrund där det huserade massvis av råttor.

5. Bästa tipset för att undvika skadedjur?  

- När det kommer till råttor handlar det mycket om förebyggande åtgärder. Täta sprickor i husgrunden och se till att exempelvis insektsnät är hela och av rätt kvalitet. Helst av stål och med en maskvidd på max 5mm. Mata inte fåglar – det lockar till sig gnagare, likaså fallfrukt. Se även till att golvbrunnar i huset har ett ordentligt galler som sitter fast. En annan viktig punkt är att se till att sophanteringen sköts bra, sopkärlet ska ha ett tätslutande lock.

August

Namn: August                 
Ålder: 24 år.
Familj: Varierar.
Specialitet: Råttor.
Oanad talang: En hejare på att ständigt välja fel presenter.

1. Hur hamnade du på Nomor?

-  Jag fick kontakt med Nomor efter att ha funnit intresse för sanering. Skadedjur kändes spännande och här står jag nu – vad slår en trång och mörk krypgrund full med råttor?

2. Vad är roligast med ditt jobb?

- Det roligaste tycker jag är kundkontakten och det ständiga sökandet efter möjligheter att förbättra bekämpningen av skadedjur.

3. Din bästa egenskap i jobbet?

Jag säger som Gunde: Ingenting är omöjligt!

4. Värsta saneringen?

-  Den värsta saneringen skedde i en kulvert inne i Stockholms finare delar. Råttorna sprang hejvilt över fötterna och det enda sättet att få bukt med problemet var att slänga in det stora artilleriet. Till slut gav råttorna upp och kulverten kändes som en säker plats, tills jag plötsligt känner att byxbenet fått besök. En råtta som hade lyckats undvika slagträn, gift och diverse andra bekämpningsverktyg hade tagit sig in i mitt byxben. Jag tror aldrig att kollegan får uppleva ett sådant skrik i falsett igen.

5. Bästa tipset för att undvika skadedjur?

- Placera aldrig resväskan intill eller under sängen på hotellrummet och försök att ständigt ha den stängd under hotellvistelsen. När du kommer hem från resemålet är det viktigt att kläderna åker in i tvättmaskinen på 60 grader om möjligt, eventuellt torktumlaren. Resväskan bör därefter placeras öppen på balkongen, altanen eller helt enkelt bara utomhus.

Markus

Namn: Markus
Ålder: 23 år.       
Familj: Sambo och två bonusbarn.
Specialitet: Snabblärd och målmedveten. Älskar nya utmaningar.
Oanad talang: Världsmästare på att hitta knapparna på tangentbordet…

1. Hur hamnade du på Nomor?

- Jag kände folk som jobbade på företaget och frågade om de behövde mer folk, vilket de gjorde. På det spåret är det.

2. Vad är roligast med ditt jobb?

- Det roligaste med jobbet är att få hjälpa folk med deras problem. Inget fall är det andra likt, ständigt nya utmaningar och nya problemlösningar. Självklart är det också roligt att få träffa alla underbara kollegor!

3. Din bästa egenskap i jobbet?

- Jag tänker alltid som skadedjuren, till exempel: om jag hade varit en råtta, var hade jag då tyckt om att vara? På så sätt blir det enklare att gå vidare med saneringen/behandlingen. 

4. Värsta saneringen?

- En person som bodde i ett flerfamiljshus med tolv lägenheter hade anmält problem med vägglöss. Vi gjorde två till tre saneringar, innan vi upptäckte att även grannen hade vägglöss. Dessa två lägenheter var från början en trea, endast en tunn vägg skiljde dem åt. Det visade sig att vägglössen först hade kommit till grannens lägenhet, och där hade populationen blivit så pass stor att de hade vandrat vidare till lägenheten intill. Alltså där kunden hade anmält problemet först. Vägglössen hade sedan spridit sig genom ledningarna i hela huset, vilket hade lett till att alla lägenheter var mer eller mindre drabbade. I grannens lägenhet var det så pass illa att det knappt gick att se golvlistens riktiga träfärg på baksidan. Listen var helt kolsvart av spillning från vägglöss. Det kröp runt synliga vägglöss överallt i hela lägenheten, vilket inte hör till det vanliga. Det hade eskalerat rejält innan vi fick kännedom om problemet. Det här är vad som kan hända om man inte hör av sig till oss (eller sin saneringsfirma) i tid…

5. Bästa tipset för att undvika skadedjur?

- Håll det städat och rent hemma. Vid utlandsresor: lägg ALDRIG väskor under sängen eller i närheten av sängen. Helst ska väskorna förvaras i badrummet och alltid hållas stängda. När du kommit hem: Packa ur väskorna utomhus och gå igenom kläder och dylikt innan du bär in någonting Tvätta kläder i 60 grader eller frys ner kläderna i minst tre dygn och dammsug ur resväskorna noggrant. 


Ulrika

Namn: Ulrika
Ålder: 41 år.       
Familj: Pojkvän.
Specialitet: Getingar.
Oanad talang: Kan ”allt” om kaniner.

1. Hur hamnade du på Nomor? 

- Av en slump. Fick tips om jobbet av en släkting som jobbade på företaget. Tyckte det skulle passa mig utmärkt.

2. Vad är roligast med ditt jobb?

Att känna att jag verkligen hjälper folk och kan göra skillnad. Jag får träffa väldigt många trevliga människor varje dag och se många olika och spännande platser.

3. Din bästa egenskap i jobbet?

- Jag är mån om att det jag gör ska bli riktigt bra, så att kunden blir av med sina problem på ett så bra och effektivt sätt som möjligt.

4. Värsta saneringen?

- Att kravla på skållheta vindar iförd gasmask och tjocka kläder när det är trettio grader varmt ute för att sanera getingar är väl det värsta, tycker jag. Det kan vara outhärdligt varmt!

5. Bästa tipset för att undvika skadedjur?

- Skaffa dig kunskap om skadedjuren och var medveten om hur de kommer in i hemmen. Det gör att du många gånger kan undvika problem. Försöka bekämpa skadedjuren så fort som möjligt innan de hunnit föröka sig för mycket. Om du har problem och får hjälp av en skadedjurstekniker är det viktigt att du följer de råd du får. Du måste vara beredd på att göra din egen del i arbetet för att bli av med skadedjuren. Du kan också behöva göra vissa åtgärder eller förändringar i ditt hem för att skadedjuren inte ska trivas och frodas där eller för att underlätta sanering.

Pär

Namn: Pär
Ålder: 22 år.       
Familj: Sambo.
Specialitet: Skyddsjakt och fågelskydd, men även mycket annat.
Oanad talang: Kast med liten boll.

1. Hur hamnade du på Nomor?

- En av mina bästa vänner är bror till min kollega Erik Person, på den vägen är det.

2. Vad är roligast med ditt jobb?

- Att få komma ut till kunder som behöver vår hjälp, och sedan hjälpa dem på bästa sätt.

3. Din bästa egenskap i jobbet?

- Glad, trevlig och tydlig.

4. Värsta saneringen?

- På en vind där det var ett tre decimeter tjockt lager med duvavföring som vi var tvungna att krypa och kräla i, det var mindre trevligt.

5. Bästa tipset för att undvika skadedjur?

- Var uppmärksam när du är ute och reser, tvätta alltid kläder i minst 60 grader eller lägg dem i torktumlaren i minst 30 minuter efter hemkomst.